Couperose en Rosacea

Last van een gevoelige huid en veel roodheid? Het kan erg lastig zijn om passende producten te vinden waar jouw huid goed op reageert, maar ook de roodheid camoufleren gaat vaak moeilijk! Hoe fijn zou het zijn als je deze roodheid niet meer hoeft te camoufleren? Bij Sisu Clinic hebben wij behandelingen specifiek gericht op het aanpakken van de oorzaak. Wij gaan je verder helpen!

Wat is couperose en rosacea?

Couperose en rosacea zijn beide huidaandoeningen die zich manifesteren door roodheid maar verschillen in hun oorzaken, symptomen en behandelingen.

Zo bedoelen wij met couperose de kleine bloedvaten (capillairen) onder het huidoppervlak, wat leidt tot zichtbare rode lijntjes of vlekken. Het komt vaak voor op de wangen, neus en kin. Couperose wordt vaak geassocieerd met factoren zoals genetica, blootstelling aan zonlicht, temperatuurschommelingen en het gebruik van irriterende huidverzorgingsproducten. Couperose kan gepaard gaan met een gevoelige huid.

Rosacea is een complexere aandoening in vergelijking met couperose. Het gaat gepaard met roodheid, bultjes en soms verdikte huid op het gezicht. De exacte oorzaak van rosacea is niet volledig begrepen, maar genetica, blootstelling aan de zon, ontstekingsreacties, voeding en de aanwezigheid van bepaalde huidmijten kunnen een rol spelen. Triggers voor rosacea kunnen onder meer stress, bepaalde voedingsmiddelen, alcohol en temperatuurschommelingen zijn.

Zowel couperose als rosacea kunnen behandeld worden, maar de aanpak verschilt. Bij beide huidaandoeningen, speelt gevoeligheid een rol. Passende, milde verzorgingsproducten zijn daarom een must! Om de zichtbare roodheid en vaatjes aan te pakken, kunnen laser of IPL-behandelingen effectief zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van specifieke zuren (melkzuur, azelaïnezuur en niacinamide) de ontstekingsreactie bij rosacea kan verminderen.  Zowel onze thuisproducten gericht op roseaca als onze medische peelings, bevatten deze zuren! Daarbij is het uitzoeken van jouw persoonlijke triggers erg nuttig, denk hierbij aan voeding met een hoog gehalte aan histamine, pittig voedsel, alcohol, heet eten en warme dranken, citrusvruchten, chocolade en cacao en voeding met veel conserveermiddelen en additieven.  

Wat zijn de oorzaken van rosacea en couperose?

Welke behandel­mogelijkheden zijn er tegen roodheid/couperose en rosacea?

Couperose veroorzaakt zichtbare rode bloedvaatjes, meestal in het gezicht, en gaat vaak samen met een gevoelige huid. Rosacea is een complexere huidaandoening met aanhoudende roodheid, bultjes en soms zelfs irritaties aan de ogen. Mensen met deze problemen hebben vaak ook een gevoelige huid. Het is belangrijk om te begrijpen wat deze roodheidsproblemen veroorzaakt en hoe je er goed voor kunt zorgen, om zo een gezonde en evenwichtige huid te behouden.

Medische peelings met azelaïnezuur, melkzuur en niacinamide zijn ideaal voor de behandeling van rosacea. Het vermindert de ontstekingsreactie in de huid, waardoor de roodheid en de aanwezigheid van kleine bultjes verminderd kan worden. Ook verwijdert een peeling de dode huidcellen van de huid, wat wenselijk is bij een verdikte huid zoals weleens het geval kan zijn bij rosacea.

Lumecca is een IPL (Intense Pulsed Light) huidbehandeling en maakt gebruik van krachtige lichtflitsen. Deze lichtflitsen verwarmen de kleine en overbodige bloedvaatjes in de huid. Net zoals bij het koken van een ei, worden de eiwitten in het bloed hard en verstoppen deze het kleine bloedvaatje. Hierdoor kan er geen bloed meer door heen en is het overbodig voor je lichaam. Je lichaam ruimt dit vanzelf op en wanneer dit is gebeurd, is de huid een stuk egaler qua teint! Daarbij doodt de warmte van de flits ook bacteriën en stimuleert het de collageen en elastine aanmaak, war de huidstructuur (zoals poriën) verbeterd!

Door passende huidverzorging wordt roodheid door irritatie verminderd. Ook kunnen producten de ontstekingsreactie remmen, waardoor je minder last zal hebben van kleine puistjes bij rosacea. Wij raden in dit geval onze CALMWISE SERUM, CALMWISE COLOUR CORRECT en onze CALMWISE SOOTHING CLEANSER aan. 

Supplementen stimuleren het natuurlijk herstelproces, de collageen- en elastine aanmaak en sommige ingrediënten werken zelfs ontstekingsremmend. Zeker bij rosacea is ondersteuning met supplementen wenselijk, aangezien er vaak een vitamine A tekort is.