Help! Mijn acne wordt niet minder -
tips van een huidtherapeut.

Heb je last van rode bultjes, puistjes of mee-eters op je gezicht, rug of decolleté?  Dan ben je niet de enige. Deze veelvoorkomende huidaandoening staat bekend als acne (vulgaris). Het ontstaat vaak rond de pubertijd, maar ook op latere leeftijd zien we het vaak. Wat kan je eraan doen? Ik – Sanne Ariëns – hebt naast mijn ervaring als huidtherapeut, ook persoonlijke ervaring met hardnekkige acne, en spreek uit ervaring dat het lastig om acne rustig te krijgen! Dit kan zorgen voor veel frustratie en onzekerheid. Mijn huid is inmiddels een stuk rustiger. Graag deel ik mijn ervaringen met je!

Alles geprobeerd maar acne wordt niet beter?

Wat het lastige is bij acne, is de combinatie van factoren. Acne ontstaat onder andere door een overmatige talgproductie in de huid, verstopte poriën door dode huidcellen en een ophoping van bacteriën. Hormonale schommelingen zorgen voor deze verandering in de talg aanmaak, maar kunnen tegelijkertijd ook zorgen voor meer ontstekingen. Hetgeen waar je bij acne natuurlijk last van hebt! Ook factoren zoals stress, bepaalde medicijnen, voeding en cosmetica kunnen invloed hebben op de gevoeligheid van de huid voor acne.

Door de combinatie van factoren, zal een symptomatische aanpak niet werken, maar wordt gevraagd om een holistische aanpak. Dat wil zeggen dat meerder triggers weggenomen of aangepast dienen te worden, voordat je het gewenste resultaat zult zien. Wanneer je weet wat deze triggers zijn, is een mooie en gezonde huid, opeens een stuk dichterbij dan je dacht! Wat ik vaak hoor van klanten, is dat zij ‘alles hebben geprobeerd’. Vaak doelen zij met op het proberen van diverse behandelingen of het proberen van producten die zij zelf hebben gekozen voor hun huid. Terwijl belangrijke aspecten zoals voeding, cosmetica en stress niet worden aangepakt.

Laat je adviseren over passende huidverzorgingsproducten door een expert

Om de overtollige talg op een milde wijze van de huid te verwijderen, is het belangrijk om consequent goede huidverzorging te gebruiken. Wat goede huidverzorging precies is, vertel ik later meer over. De basis bestaat uit een reiniger, een hydraterende crème die de huid niet verstopt, een exfoliant om de tangaanmaak te reduceren en ontstekingen te verminderen en een niet-vettige zonbescherming.

Eet en leef gezond

Suikers en vet eten kunnen acne verergeren. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer ongezond mag eten, maar probeer de balans te vinden! Daarbij zie ik in de praktijk vaak zuivel (en gluten) als trigger voor heftige acne uitbraken. Het is verstandig om uit te proberen of deze voedingsmiddelen jouw acne ook veroorzaken of verergeren.

Goede hygiëne

Goede hygiëne kan de verspreiden van bacteriën verminderen. Mijn tips? Verschoon je kussensloop iedere dag, douche direct na het sporten (niet te heet).

Kies passende make-up

Laat je huid ademen! Probeer zo min mogelijk make-up te dragen bij sport of wanneer je meer gaat zweten. Mocht je dit wel fijn vinden? Dan is een minerale zonbescherming en make-up van Colorescience ideaal. Minerale make-up sluit je huid niet af en is niet verstoppend. Daarom kan je dit op een veilige manier gebruiken, ook wanneer je last hebt van acne!

Deze tips zijn een hele mooie stap naar een gezonde en stralende huid. Graag help ik je verder met persoonlijk advies in onze kliniek!

Zie ik je snel?

Liefs, Sanne Ariëns

Meer blogs